140 verschillende activiteiten tijdens Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen – op 8, 9 en 10 oktober 2021 – zorgen een 60-tal organisatoren voor meer dan 140 heel diverse activiteiten over heel Vlaanderen waarin het brede publiek – van archeologiefanaat tot nieuwsgierige liefhebber – alle facetten van archeologie kan uitspitten. De Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum Vlaamse Archeologie (FVA) organiseren dit publieksevenement voor de vierde keer.

“Omwille van Corona verschoof de editie 2021 van mei naar oktober. Maar dit uitstel en de maatregelen deden geen afbreuk aan het enthousiasme van organisatoren en deelnemers!
Ook in 2021 wakkeren vele initiatiefnemers het archeologisch vuur aan en versterken het draagvlak voor archeologie in Vlaanderen. Deze editie vindt uitzonderlijk plaats in oktober, uiteraard met een programma dat rekening houdt met alle dan geldende coronamaatregelen”, zegt Mieke Van de Vijver.

Vanaf 2022 staan de Archeologiedagen telkens eind mei op het programma. Editie 2021: meer dan 140 activiteiten voor jong of oud, specialist of nieuwsgierige, sportieveling of liefhebbers van een relaxed erfgoedweekend! “Daar waar organisatoren vorig jaar vaak de digitale en online kaart voor de activiteiten trokken voor de activiteiten, zetten ze voor deze editie weer volop in op een fysieke, “live” beleving, vaak op afspraak en/of in open lucht. Het aanbod is zeer gevarieerd en gespreid: in alle provincies zijn er activiteiten om met je (gezins)bubbel individueel te beleven of groepsactiviteiten waarbij de geldende coronamaatregelen in acht genomen worden. De teller staat vandaag op 146 activiteiten. Maar er zitten nog een aantal extra activiteiten in de pijplijn.”

Archeologie is ook actie! “Zo staan er voor de sportievelingen momenteel maar liefst 29 thematische fietsroutes (waaronder zelfs 1 mountainbikeparcours) en 20 wandelingen op het programma: begeleid of vrij te volgen met een app of brochure. Of kies voor één van de vele andere opties: bezoek één van de opgravingen, laat je verrassen op een heus archeologie-festival met diverse workshops, duik de keuken in met een Foodarcheoloog, struin door een tentoonstelling, probeer eens een metaaldetector uit, luister naar een lezing, ontrafel mysteries tijdens een zoektocht, puzzel skeletten terug in elkaar … Voor elk wat wils!”

Het startschot op vrijdag 8 oktober staat in teken van de scholen. Specifiek voor deze doelgroep zijn er een tiental activiteiten onder de vorm van workshops, interactieve lessen, rondleidingen/zoektochten en een tentoonstelling. Gezinnen met kinderen, grootouders met kleinkinderen, jeugdbewegingen, jongeren, …: heel wat activiteiten bieden hen een blik op de wondere wereld van archeologie! Wie wilde niet als kind archeoloog worden!? Het volledige aanbod, per provincie, ontdek je op www.archeologiedagen.be/activiteiten.

Foto (c) Team Archeologiedagen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)