115 Oost-Vlaamse scholen doen mee aan Open Scholendag

115 scholen in Oost-Vlaanderen gooien op vrijdag 12 mei hun deuren open voor de allereerste Open Scholendag. Alle geïnteresseerden die nadenken over de stap naar het onderwijs kunnen zich vanaf vandaag inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje gaan te nemen achter de schermen.

Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. “Blij met zoveel deelnemende scholen, die blijkbaar echt klaar waren voor dit initiatief”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We moeten nu de deuren van onze scholen opengooien en reclame maken voor de schoonste job ter wereld, de job met de grootste impact op jonge mensen: de job van leraar. De job van leraar werd in de voorbije jaren stap voor stap aantrekkelijker gemaakt. Zo werden de arbeidsvoorwaarden verbeterd en kwam er meer ondersteuning in de klas. Beginnende leerkrachten krijgen sneller uitzicht op een vaste benoeming, er is meer aanvangsbegeleiding, zijinstromers kunnen voor een hele resem vakken tot 10 jaar en in sommige gevallen zelfs 20 jaar anciënniteit meenemen, leerkrachten krijgen ICT-ondersteuning, er zijn nieuwe internet- en fietsvergoedingen, er zijn extra middelen om leerkrachten vrij te stellen van administratieve en andere niet-kerntaken, en ga zo maar door.”

Dat beleid begint blijkbaar vruchten af te werpen, want er zijn meer inschrijvingen in de lerarenopleidingen en vorig jaar zette een recordaantal van 4.400 zij-instromers de stap naar het onderwijs. Vele scholen kampen wel nog met een lerarentekort. Heel wat Vlamingen denken wel eens aan het lerarenberoep, maar wagen de sprong (nog) niet. Vlaanderen organiseert nu de eerste Open Scholendag en in de provincie Oost-Vlaanderen zijn er 115 scholen die op vrijdag 12 mei hun deuren opengooien. Potentiële leraren krijgen zo de kans om een dag te proeven van het lerarenberoep: lessen of een vakvergadering volgen, toezicht houden, overleggen of een handje toesteken … en tussendoor vragen stellen aan ervaren leraren over wat lesgeven nu echt inhoudt zodat ze een realistische kijk krijgen. Alle deelnemende scholen krijgen ondersteuning op vlak van de inschrijvingen, communicatie en materiaal voor hun bezoekers. “We zijn blij dat er ook in Oost-Vlaanderen meteen zoveel scholen ingetekend hebben voor de allereerste editie”, zegt Weyts. “Dit is een goeie basis voor wat hopelijk uitgroeit tot een nieuwe goeie gewoonte binnen ons onderwijs: fier zijn op onze scholen, fier zijn op het lerarenberoep en zoveel mogelijk mensen eens laten proeven”.

SchoolGemeente
Vrije BasisschoolDendermonde
Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs – Óscar Romerocollege campus Het LaarDendermonde
Gemeentelijke Basisschool – De ToverboonDendermonde
Gemeentelijke Basisschool De SchakelDendermonde
Gemeentelijke Basisschool – De KlinkerDendermonde
Stedelijke Basisschool ‘t KraaiennestDendermonde
Óscar Romerocollege 1Dendermonde
GO! middenschool MIRA HammeHamme
GO! Sportbasisschool in beweging HammeHamme
GO! basisschool HammeHamme
Vrije BasisschoolLebbeke
Vrije Basisschool De BellewijLebbeke
Vrije Basisschool Lebbeke BLebbeke

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.