Voorleesweek dit jaar coronaveilig in Lebbeke

Voorlezen is belangrijk voor de leesopvoeding en de algemene ontwikkeling van kinderen. Sowieso is het ook plezierig voor jong en oud. En dat vieren we tijdens de voorleesweek (21-29 november). Dit jaar verloopt alles net iets anders dan andere jaren want de fysieke voorleesmomenten in de bib en het peuterfeest kunnen niet doorgaan.

Daarom slaan bibliotheek, jeugddienst en de kinderopvang ’t Kwakkeltje de handen in elkaar met een aantal “coronaveilige acties” om het (voor)lezen bij kinderen te stimuleren:

Een foto/filmwedstrijd via sociale media rond voorlezen in de thuisomgeving (21-30 november).

Wij zijn reuzebenieuwd naar de ervaring van Lebbeekse (groot)ouders met voorlezen. En dus dagen we hen uit een foto of filmpje van hun favoriete voorleesmoment te posten op sociale media (facebook of instagram) met de #lebbekeleestvoor.

Wie niet actief is op sociale media, kan tot en met 30 november ook een foto of filmpje doormailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een onschuldige kinderhand plukt drie leuke foto’s uit de inzendingen. Voor de winnaars is er een pakket vol lees- en voorleesplezier. De eerste 50 inzendingen krijgen een fijn voorleesboekje (af te halen in de bib).

Kinderopvang ’t Kwakkeltje geeft alvast het startschot. Op 20 november posten de fiere peter/meter van Odette, de taalmascotte van de kinderopvang, een voorleesfoto met hun mete/petekindje. De meter en peter zullen tijdens de voorleesweek als  geboortecadeau voor Odette ook een pakketje voorleesboeken aan de kinderopvang schenken. Ook schepen Goedele De Cock vindt voorlezen voor kindjes heel belangrijk;Het draagt bij tot de taalontwikkeling en zorgt voor een grotere woordenschat. In ‘t Kwakkeltje stimuleren we voorlezen met onze kabouters Marie, Kamiel en Odette. We willen onze kindjes in een taalrijke kinderopvang laten opgroeien”.

Een speels zoekspel rond voorleesboeken/jeugdboeken op verschillende locaties in de gemeente (21-14 november).

De ‘Koekeloereboeken-zoektocht’ is een zoektocht met quizvragen over voorleesfiguren uit de bib (voor 3- tot 7-jarigen) en over populaire jeugdboeken (voor 8- tot 12-jarigen). Elke deelnemer die de vragen invult, kan een voorleesboekje of een strip ophalen in de bib (1 per persoon). In de bib zijn er deelnemingsformulieren, maar je kan het spel ook ter plaatse digitaal spelen (QR-code inscannen op de locatie).

Schepen van jeugd, Goedele Uyttersprot, specifieert dat dit buitenspel tijdens de voorleesweek aansluit bij de hulppietentocht: “Het Sintinitiatief was een succes met ruim 800 deelnemende kinderen. Omdat de Lebbeekse ouders en kinderen deze activiteit duidelijk tof vonden, werkten bib en jeugddienst samen een boekenzoekspel uit. Dit keer is het geen wandeltocht maar een fijn, sportief en veilig alternatief waarbij de locatie van het speelpleintje in de Wilgenstraat ook rolstoel- en kinderwagentoegankelijk is.”

De bib en jeugddienst voorzien een koekeloereboeken-zoektocht op volgende locaties:

  • wilgenarboretum (wachtbekken tussen Fochelstraat en Klein Antwerpenstraat, bereikbaar in Fochelstraat tussen huisnummer 40 en 42)
  • weide Natuurpunt in Hannaerden langs wandelweg Kruisabeellos of ook bereikbaar via Molenbaan
  • geboortebos Heizijde
  • wachtbekken Denderbelle via Dries
  • speelpleintje Wilgenstraat (achter Keirens) – (rolstoel toegankelijk)
  • speelbos (bereikbaar via Grote Snijdersstraat, baantje naast ’t Vaatje)

Raamverhalen van schrijver Frank Daenen (warme melk met honing) hangen in 6 gebouwen, verspreid over de gemeente (21-14 november).

In deze tijden is frisse lucht belangrijk om iets coronaveilig te organiseren. Buiten lezen is dan ook ideaal! Tijdens de voorleesweek kan je op verschillende plaatsen in de gemeente een raamverhaal lezen. Schepen Maria Van Keer koos ervoor om dit raamverhaal te hangen in de vijf parochies en ook bij de kinderopvang ’t Kwakkelte: “Zo kunnen de kleuters dichtbij huis meegenieten van een verhaaltje in openlucht. Het verhaal ‘Warme melk met honing’ van schrijver Frank Daenen is een bijzonder mooi en teder prentenboek over vriendschap en gemis.”

Benieuwd welk boek tijdens de voorleesweek de opvolger van het Sint-verhaal zal zijn? Kom het ontdekken op één van de volgende plaatsen: Heidehof (Heizijdestraat), parochiecentrum H-Kruis (Lange Minnestraat), bibliotheek (Stationsstraat), ontmoetingscentrum Wieze (Schoolstraat), Brouwerij Denderbelle (Visstraat), kinderopvang ‘t Kwakkeltje.

(Redactioneel: TROS_Radionieuws )